♥.- VESPA and ME -.♥ ♥.- VESPA and ME -.♥: November 2011

is it TRUE???

eyka | 3:44 PM | 0Comments |
awak,,betul ke awak sayang kat saya???
saya nak kepastian dari awak,,tu je....
saya tak nak hati saya di permainkan lagi,,awak tau kan betapa susah nya hati saya ni nak terbuka untuk sape2,,saya just buka untuk awak sorang je tau........
saya buka hati saya untuk terima awak sebagai teman hidup saya,,saya tak nak awak luka kan hati saya macam mana ex saya buat kat saya dulu.....
saya nak awak JUJUR dengan saya....
saya tak mintak lebih pon wak.....
saya just nak awak IKHLAS,,JUJUR & SETIA je dengan saya....
saya sayang kat awak.....
awak janji dengan saya okay....
awak boleh jaga saya kan.....



AKU TAK BOLEH TERIME KO LAGI,,SORRY....

eyka | 11:36 PM | 0Comments |
Ko tetap dengan keras kepala ko tu kan...
aku dah tak nak ade ape2 lagi hubungan dengan ko......
aku dah ade pilihan aku sendiri....
aku tak boleh nak accept ko lagi coz dulu ko dah buat aku ni macam tunggul,,tibe2 ko datang balik kat aku,,lepas tu ko merayu kat aku supaya aku kembali dekat ko....
SORRY lah bro !!!!
aku nye hati dah tawar dengan ko tau tak....
ko dah buat hati aku luka,,ko buat aku tertunggu2 macam ape,,ko dah bagi harapan aku musnah....
ko senang2 je muncul dalam hidup aku balik and ko cakap ko MENYESAL...
 kenapa ek,,time2 macam ni lah ko nak muncul balik dalam hidup aku....
aku nak MULEKAN hidup aku tanpa ko...
aku nak buka buku baru dengan orang yang aku sayang....
aku dah ade PAKWE,,ko dengar sini betul2....
AKU DAH ADE PAKWE !!!!!!!
okay,,ko nak dengar atau tak,,ko punye pasal lah...
yang pasti,,aku tak nak ko muncul dalam hidup aku lagi.....
ya allah,,apa lagi yang dia nak dari aku....
aku dah cukup terseksa dengan perbuatan die tu ya allah...
ko kuat kan lah hati ku ini ya allah...
tabah kan lah diri ku,,untuk menghadapi segala ujian yang ko berikan kepada ku....
ASTAGHFIRULLAHHALAZIM  ya allah...
hanya tu je yang mampu aku ucapkan bile ko bagi aku ujian...
aku akan kuat kan semangat aku ni ya allah....
aku akan lupekan die....
INSYAALLAH....


JANGAN MENOLAK TAKDIR....

eyka | 12:00 PM | 0Comments |
soal jodoh dan pertemuan bukan suatu yg mudah untuk diungkapkan kerana kadang2 ia terjadi dengan sendiri tanpa kita sedari.


Allah berfirman : “Dan di antara tanda-tanda kekuasaaan Allah ialah menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadikan diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.

(Surah Ar-Rum: 21)


Dalam kehidupan masyarakat, perkahwinan dan pernikahan sangat diperlukan. Tujuannya adalah untuk meneruskan kehidupan umat manusia di bumi ini. Perkahwinan merupakan fitrah bagi setiap makhluk Allah dan menjadi asas bagi melanjutkan bahtera kehidupan.

Seringkali kita mendengar ungkapan: jodoh pertemuan, ajal maut di tangan Tuhan. Pendapat ini baik kerana ia dapat mendidik manusia dengan sifat Qana’ah (bersyukur dengan apa yang ada) tetapi, wujud pula manusia yang terlalu cepat menyerah kepada takdir, tanpa sebarang usaha. Beberapa pendapat tentang jodoh :


1- JODOH SEBAGAI TAKDIR

“Jodoh di tangan Tuhan, manusia mesti merima jodohnya, baik ataupun buruk.” Pendapat ini sangat besar pengaruhnya dan berkembang luas dalam masyarakat, tapi sayang pendapat ini kurang tepat. Jika pendapat tersebut hanya bermaksud: “Jodoh di tangan Tuhan maka ada kebenarannya. Tetepi ayat yang seterusnya terkeluar dari hakikat sebenar.
Kekeliruan yang nyata sebagai bukti lemahnya pendapat itu seringkali kita dengar, “Sudah takdir Tuhan, jodoh saya tak panjang.” Daripada pendapat itu, adakah Tuhan bersalah memutuskan hambanya? Hakikat sebenarnya, siapa yang memutuskannya.


2- MENCARI JODOH

“Jodoh di tangan Tuhan, tetapi manusia harus berikhtiar mencari dan memimilihnya.” Pendapat ini lebih baik dari pendapat pertama, walaupun masih belum sempurna. Masalahnya terletak pada sudut ikhtiar untuk mencari dan memilih jodoh.


3- BERIKHTIAR DAN BERTAWAKAL

“Jodoh di tangan Tuhan dan manusia wajib berikhtiar mencari dan memilihnya sesuai dengan ketentuan yang ditentukan Tuhan.”
Pendapat ini lebih sempurna. Memang itulah aturan mencari dalam memilih jodoh. Selain daripada pendapat di atas, masih ada cara lain yang igunakan di beberapa tempat seperti :
a. Jodoh dicari dan dipilih oleh orang tua tetapi perkawinan berlangsung atas persetujuan anak.
b. Anak lelaki mencari dan memilih jodohnya sendiri tetapi keputusan berkahwin bergantung kepada orang tua.
c. Anak lelaki atau perempuan mencari dan memilih jodohnya sendiri tetapi keputusan perkahwinan bergantung kepada kedua belah pihak orang tua.
d. Anak lelaki atau perempuan mencari atau memilih jodohnya sendiri serta menentukan sendiri perkahwinannya.
Mengikut ajaran Islam, persetujuan antara kedua belah pihak merupakan perkara asas, iaitu atas persetujuan dari calon suami dan isteri. Ini disebabkan perkahwinan di dalam Islam bertujuan untuk keselamatan dan kesejahteraan pasangan tersebut. Kedua orang tua harus turut serta memikirkan atau memerhatikan jodoh bagi anaknya. Jadi, masalah memilih jooh dalam Islam boleh dilakukan oleh anak ataupun kedua orang tua. Namun begitu, kedua orang tua tidak boleh sesuka hati mencarikan calon untuk anaknya. Ianya mestilah berlandaskan ajaran Islam.


Walaupun perasaan cinta dan kasih sayang merupakan fitrah dari Allah, tetapi kiat perlu sedar bahawa keabadian cinta itu tidak diperolehi sebagai satu anugerah tanpa diiringi dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Sikap berhati-hati dalam menentukan pilihan untuk pasangan hidup merupakan ciri khas dari insan budiman. Sekiranya salah membuat pilihan, bererti sepanjang hayar menanggung penyesalan sikap memilih dan ingin dipilih adalah hak bagi setiap manusia.

LAAPPPOOOO nye !!!

eyka | 6:04 PM | 0Comments |
dalam perjalanan nak gi MCD,,ujan lebat gile lak....
ppeerrggh !!!habis baju aku basah kuyup....
lepak kat MCD dengan kawan,makan bubur ayam je aw....
masuk MCD menggigil lah sioottt !!
tak tertahan sejuk nye,,macam ade kat korean lak....
hahahahahahahaha.....
online kejap kat MCD...
lepastu,,kami berambus daripada MCD and kami lepak kat MAMAK....
eerrrkkk,,mamak lah sangat...hahahaha...
kami makan roti telur + air bekalan sendiri bawa dari umah....
hahahaha,,jimat kan???kan3.....
jimat ke kedekut???jeng3....
no,no,no....kami bukan kedekut,,tapi,,kami SAVING ok....
save bajet sebab kami nak pergi KL....
cceehhh,,,ye2 je ni,,hahahahahaha....
roti telur dah habis,,kawan kami lagi sorang tak muncul2 lagi ni....
APTB lah mamat tu !!
hahahahahahha........
lama nye lah kami tunggu,,air pon dah tinggal sikit ni.....
agak2 tahun bile die nak sampai ek??
aku punye perut lapo lagi ni.....
nak order lagi tapi,,kami malu lah....
ish !! jangan lah tanye kenapa....
bertambah-tambah malu aku di buat nye.....
hihihhihihihihi.....
rase nye dah mengantuk ni....
tunggu kawan lagi sorang tak sampai2 lagi dari tadi...
mata dah stim je niiiii....
sejuk2 ni kalau tido pon sodap ni....
hahahahahaha....
ok lah,,bai....
assalamualaikum....
*nak berambus gi kedai lain pulak...hahahahaha,,kami nak kaya kan kedai lain pulak....*

KERJA OH KERJA...

eyka | 12:49 PM | 0Comments |


assalamualaikum bloggers and readers2....
hari rabu nanti aku dah mula kerja....
korang tak yah lah risau,,aku kerja sendiri je,,BUSINESS....
nak tau bisnes APE????
jeng,,jeng,,jeng........................................
hahahahahahahahahaahahaha,,,saje je buat suspen sikit.....
aku bisnes dengan abang ipar aku lah....
bukan dengan orang lain pon....
bisnes nye memang nampak mudah,,tapi,,kite perlu belajar lebih lagi untuk kerja dalam bidang ni.....
aku sendiri pon masih tengah improve kan lagi pengetahuan aku dalam bidang bisnes ni....
sebenar nye,,bisnes ni ade kat kuala lumpur....
tapi,,aku balik johor sebab aku nak cari job kat sini dulu.......
bisnes ni,,kat mana2 je aku boleh buat,,yang penting aku kene usaha lebih lgi untuk dapatkan job 2....
bile job kat johor dah setel,,aku akan balik ke kuala lumpur semula....
kat sana pon lagi lah banyak job....
tapi,,kalau boleh aku nak cuba bawa bisnes tu sendiri tanpa abang ipar aku....
kami berhubung cume melalui e-mail and call sahaje....
jika job tu aku dah dapat,,aku akan fax kan job2 tu semua kat BOS....
BOS  tu abang ipar aku lah....hahahaha...
bile bos kata ok,,aku akan hantar job2 tu ke syarikat yang berkenaan....
kerja aku ni sebenarnye nak buat kat umah pon leh,,tapi aku lebih suka buat kat luar kawasan....
sebab kalau kat luar tu,,boleh lah menikmati udara segar....
(eerrkk,,segar ke??hahaha..)
kalau rase nak berjalan,,pon boleh,,yang penting,,lappy ni kene sentiasa ade disamping aku.....
cceehhh,,lappy ni dah macam pakwe aku lah pulak,,maklum lah,,tak ade pakwe,,memang macam ni,,lappy pon boleh lah....hahahaha....
eehhh,,melalut ke lain pulak aku ni....
hihihi,,sorry guys......
eerrrmmm,,ok lah guys....
tu je kot yang aku boleh cerite kat korang....
next time aku cerite lebih banyak lagi ok......
- love u - 

AKU tetap AKU !!

eyka | 4:52 PM | 0Comments |
assalamualaikum to all blogger...
semua orang nak aku BAHAGIA...
tapi,,aku tak tau macam mane nak BAHAGIA kan diri aku ni sendiri....
kawan2 semua suruh aku kapel dengan sape2...
diaorang siap nak kenal kan lagi aku dengan kawan2 laki diaorang....
APE CELUP seyh !!!
aku kan dah cakap aku nak sendirian dulu....
aku dah tak nak KAPEL lagi dengan sape2....
sebab kali terakhir aku KAPEL,,dengan orang yang betul2 aku sayang...
tapi,,JODOH kami tak ade....
die tinggal kan aku tanpa kate putus....
berbulan-bulan aku contact die tak dapat....
aku jumpe adik die kat kedai yang adik die kerja tu,,adik die cakap die dah bertunang...
aku SEDIH sangat2...
kenapa die buat kat aku macam ni??
aku nak tau ape salah aku....
siang malam aku ditemani dengan kesedihan....
air mata aku sentiasa mengalir bile teringat dekat die....
aku SAYANG sangat kat ko,,,ko tau tak????!!!!
tapi kenapa??
KENAPA?? !!!
sejak dari tu,,aku dah tak ade hati nak kapel dengan sesiapa sahaja...
HANYA TUHAN JE YANG TAU tentang perasaan aku tu....


kalau aku cakap aku tak sayang die lagi,,tipu lah...
aku still SAYANG die...
tapi,,perasaan tu akan hilang sikit2...
aku tak tau macam mane nak hilang kan perasaan tu kat die....
ADUH !!!
masalah2 !!
nak cari pengganti baru,,tapi,,hati kate tak nak....
tak boleh gak kan....
eerrrrrmmmm....
APE PON TAK BOLEH !!!
aku kene kuat....
tak boleh sedih2 lagi....
WAKE UP ika....
ko kene lupekan die gak....
ko x boleh ingat kat die lagi....
okay !!
U MUST BE STRONG !!
walaupon aku single,,aku tak ade kapel,,aku tetap boleh happy...
sebab aku ade kawan2 yang aku sayang.....
yang boleh ceriakan hidup aku....
dan bile aku tak kapel dengan sape2,,aku banyak belajar macam2 tentang erti kehidupan....




BOSAN seyh !!!!

eyka | 11:42 PM | 0Comments |
assalamualaikum readers....
aku bosan lah,,tak tau nak buat ape....
dah lah bosan,,tibe2 rase sedih pulak.....
entah lah kenape....
walaupon aku sedih ke ape ke,,aku tetap akan nampak HAPPY saje...
hidup kan kene cool & ceria selalu....
nnggeee ~ 
ok lah readers....
dah malam ni...
aku pon tak tau nak cakap ape lagi...hik5....
bye2 all....
assalamualaikum.....

~ spend time with BUDDIES ~

eyka | 10:36 PM | 0Comments |
assalamualaikum guys....
9/11/11 aku dan kawan2 keluar berjalan-jalan kat JUSCO TEBRAU CITY....
kami tengok movie cite ALAMAK TOYOL !!
pergh,,cite nye memang syok dan kelakar habis lah....
kawan aku ade yang sampai terduduk kat bawah kerusi sebab kelakar yang amat...
korang bile nak pergi tengok??? hak5....
gambar ini membuktikan kami x tipu ok ! !hik5...


sebelum movie bermula,,kami pon pergi snap2 gambar bersama2 untuk buat kenang-kenangan...




kami punye movie tu ade lah dalam 1jam lebih lagi nak start...
so,,kami pon buat keputusan untuk pergi round2 1 jusco ni....
mule2 kami pergi ke tempat game...
dah lame x masuk tempat game ni....
rindu pulak...hik5...









kesian kawan kite yang sorang ni,,2kali die cube nak dapat kan bear angry bird tu,,tapi,,malang sekali x berjaya,,muka die mase 2 fedup gle....hak5....
walaupon sedang main game,,kami sempat berposing lagi tau...hik5...
ITULAH KAMI !! hak5....



setelah habis bermain game,,kami pergi sambung round lagi....
time round2 tu,,kawan aku ni,,boleh pulak ternampak kedai EVERLAST kat situ...
aku punye mengile,,masuk lah ke dalam kedai 2....
dan pilih kasut...hik5....





mereka ni lah orang pertama yang berposing kat kedai tu dulu...hik5....
name die MUZAIDIN & AMALINA....



shopping saje aku ni...hak5....
selepas ke kedai EVERLAST,,kami berangkat ke kedai PADINI pula....
masuk kedai situ,,kami x beli pon...
just tengok2 je baju ape yang ade sale....hik5....
sambil2 2,,kami berposing lah,,ape lagi...
itu hobi kami,,nk buat macam mane kn....hak5....






setelah penat,,kami berehat sebentar....hak5....
kaki pon dah penat....
kawan2 pon ngah fikir tu nak pergi mane lagi....
last2 mereka pergi toilet...
dah x tau nak ke mana lagi....hak5...
tunggu 1jam bkn cpat woo,,lame tu....
akhirnye,dapat masuk gak....
tak sabar2 ni....
lepas dah tengok,,masing2 ketawa sorang2 sebab teringat cerite toyol tadi...hak5...
kelakar habis wwooo....
ok lah....
sampai kat sini je yang aku nak cerite kat korang....
next time aku buat cerite baru pulak ye...hak5....
bye2....assalamualaikum....
~ peace the world ~

:: tentang AKU & KAWAN2 .... ::

eyka | 4:46 PM | 0Comments |
assalamualaikum..hye all,,ape cite hari ni...ok x??klu sihat,,alhamdulillah....kalau x sihat 2,,mkn lah ubt,,baru cepat baik...kn,,kn,,kn....hik5....sementara x ade kerja ni,,aku saje lah nk update blog ni....kalau dh busy nanti,,x ade mase nk update lak...hik5....hari ni aku nak cerite sikit lah tentang aku punye kawan2...aku ade byk kawan...kat selangor and kat johor....

BFF aku yang kat selangor name nye cuya,azwanizam,aten,hanie,wanie and ramai lagi lah....
tapi,,kwn yang terbaik sekali cuya and azwanizam....
walaupon aku dah pindah ke johor coz ikut family,,tapi diaorang tetap contact2 aku....
aku harap,,diaorang x akan lupe kn aku sampai bile2....

BFF aku kat johor lak name nye teyha,sara,eyki,muszaidin and azira....
diaorang semua kawan terbaik aku....
kalau kitaorang ade masalah,kitaorang akan kongsi bersama....
kalau masing2 x busy,,kitaorang akan hang out same2.....
hope,,kitaorang akan bersama selama nye.....

". LOVE YOU ALLS ."