♥.- VESPA and ME -.♥ ♥.- VESPA and ME -.♥: February 2012

ADA SAHAJA !! #PART 2

eyka | 6:17 PM | 0Comments |

hye bloggers2 sekalian ,, perrrgghh !! dah lama jugak kan aku tak update ......
RINDU kat aku tak ??
(okay ,, perasan .... )
before aku mulakan cerita untuk entry hari ni ,, please klik LINK INI dan LINK INI juga ye .....
please sangat2 ,, atas jasa baik korang yang dah klik tu ,, aku doakan supaya rezeki korang akan bertambah ....... AMIN ~
now ,, i want story with u all ,, cceehhh !!
hari ni ,, aku tak sihat lagi lah ,, semalam aku punye badan tiba2 rasa macam panas je ....
dalaman aku panas sangat ,, tekak sakit ,, selesema lagi ......
eerrrrmmm ,, macam2 hal lah ......
before demam ,, bukan main semangat lagi aku makan isi KELAPA MAWAR ......
sedap wooo !! aku dah lama sangat nak makan isi kelapa tu ,, maklum lah ,, dah lama tak balik kampung ....
so ,, sebab tu lah tiba2 rasa teringin tu terpanah di hati .... cceehhhhh !!
baru berapa hari lepas dapat makan .....
kebetulan pulak ,, masa aku teringin tu ,, abang ipar aku ada balik kampung ......
dia bawa kan mak aku kelapa mawar tu ......
abang ipar aku ambil kelapa tu kat rumah mak dia ,, kat KAMPUNG SUNGAI BALANG , MUAR , JOHOR .....
(complete kan aku bagitau ...... :D )

(ni lah kelapa mawar yang aku cakap kan tu ..... ada 3biji je ... okay lah tu ..... ni lah abang ipar aku ..... dia cakap NO CAMERA !! hahahhahaha ...... :D )

air nya banyak jugak lah ,, satu JUG full kitaorang dapat ......
dalam banyak2 tu ,, ayah aku boleh telan sorang2 .....
peerrgghh !! sadis nye .....
nasib baik lah aku dah rasa sikit ......
kalau tak KEMPUNAN aku dibuatnya ...... 

(ni pula ,, isi kelapa tu ,, abang ipar aku bagi aku isi kelapa tu BESAR punya !! hihihiihihihiii .... )

wow , sedap tu ......
korang nak ke ,, boleh2 ,, cari lah kat kedai ,, hihiihihiiihiii ....
okay lah ,, tu saje yang aku nak cerita kan buat hari ni ...... 
bye2 peeps !! assalamualaikum ......

ADA SAHAJA !! #PART 1

eyka | 6:03 PM | 0Comments |

hey you !! how are you ??
fine right ,, alhamdulillah .....
what are you doing right now ?? 
today ,, i'm so boring ,, but ,, my stomach kind of feel like to eating something .....
korang nak tau tak ,, aku ni kan ,, sejak baik demam ,, ada saje nak makan macam2 ....
oopppppsssss !! fikir orang PREGNANT je ke yang boleh ada rasa teringin2 ni ......
kite yang tak pregnant pon boleh terasa macam tu lah ,, tak baik tau fikir bukan2 .....
awak2 yang sedang baca ni ,, mesti pernah terasa nak makan sesuatu kan ??
ha ,, tak baik tipu tau ,, deria rasa manusia memang lain2 ,, tapi ,, kalau dah nama pon manusia ,, mesti lah ada rasa nak makan macam2 kan .....
first sekali ,, aku nak makan aiskrim .....
bukan MAGNUM ,, PADDLE POP ,, or apa2 je lah yang korang tau .....
tapi ,, aku teringin nak makan aiskrim kat MCD tu ,, CORNETTO MC'FLURRY ......
dah tercapai pon niat ku itu ,, hahahhahahahaaa .....
aku ajak ayah aku pergi MCD ,, beli aiskrim tu kejap .....


lepas dah makan tu ,, lusa nya pulak ,, aku nak makan aiskrim lain pulak .....
nak makan aiskrim NESTLE CRUNCH .....
pergi beli kat petrol pump dan beli lah 2-3 batang .......
sedap nye !! nak lagi ,, tapi ,, tak boleh mkan selalu ,, tak elok lah ......


bukan setakat tu beb yang aku teringin dah tercapai .......
itu setakat aiskrim ,, boleh cari kat mana2 .....
now ,, makanan berat pulak ,, macam BURGER ,, ha ,, korang nak tau ,, aku nak makan burger apa ??
tteeeeetttttt !! bukan burger kat pasar malam tu ,, tapi ,, ni burger MCD woooo !!
hari tu ,, aku pergi teman kawan aku servis kereta kat perodua ,, balik tu ,, kitaorang nak makan ,, tapi ,, masing2 blur tak tau nak makan kat mana ,, so ,, aku bagi idea ,, makan kat MCD .....
MCD senang sikit ,, kalau rasa nak bungkus ,, buat DRIVE-THRU je ,, kalau tak nak ,, beli dan makan kat situ ...
just mudah ,, cepat dan senang ....
mula2 nak buat DRIVE-THRU tu ,, tapi ,, kawan aku pulak ,, tak tau nak makan apa ,, time tu pulak hujan lebat ,, memang kitaorang makan kat dalam MCD tu je lah ....
senang sikit ,, boleh pilih apa yang kita nak makan and just order je .....
masuk je MCD tu ,, orang punye lah FULL !!
nasib baik lah ada tempat duduk ,, itu pon tempat duduk untuk couple ..... 
ada aku kisah ,, yang penting dapat duduk ...... hahahahhahaaa ......
okay ,, aku makan SPICY CHICKEN MC'DELUXE ......
coz ,, memang dah lama nak makan yang tu pon ,, so alang2 dah sampai situ ,, apa lagi ,, order je lah apa yang teringin kan ....
hahahhahaha ,, kawan aku pon order yang sama ,, sebab senang nak order .....


lepas ni ,, aku akan post kan lagi apa yang aku teringin ye !!
saje nak bagi korang terliur ....
habis lah aku ,, lepas ni GEMUK !!
tapi ,, tak apa ,, mak aku cakap ,, selagi boleh makan ,, makan je lah .....
nanti dah sakit ,, tak dapat nak makn dah ....
dapat tengok je ada lah ....
hahahhahahhaaaa !!
okay ,, bye2 dude !!

FESTIVAL LAYANG-LAYANG PASIR GUDANG !!

eyka | 6:39 PM | 0Comments |

eheheeemm ,, eeehheemm ,, testing ,, testing .....
actually ,, aku baru baik demam ,, saje je nak test keyboard ni ,, mana tau keyboard ni pon tak sihat jugak ke kan ,, maklum lah ,, aku tinggalkan dia seminggu ,, tak usik langsung ......
kesian lappy aku ni !!
tak mau majuk okay ....... :D
alhamdulillah , demam aku baik jugak akhirnya .....
dapat pergi kat festival layang2 di pasir gudang .....
ha ,, time demam ,, bukan main lemah lagi badan ni ......
makan pon sekali je ......
sampai kurus badan aku ......
(cceehh ,, kurus ke ??)
whatever !! yang pasti ,, aku dapat pergi festival tu ,, KAU ADA ?? !!
hahahhahahhaa ,, okay ,, just joke only !!
now ,, nak cerita pasal festival layang2 kat pasir gudang .....
memang ramai yang dah tau kan ........
memang meriah sambutan kat festival tu ,, sampai parking pun FULL ,, memang tak ada chance lah nak parking kereta dekat2 dengan festival tu .......
aku pergi malam ,, lepas je solat maghrib ,, aku dengan kawan2 terus gerak pergi kat festival tu .....
sampai je kat situ ,, of course lah cari tempat parking kan ,, tapi ,, memang full kat area festival tu ......
nasib lah ye ,, SIAPA CEPAT ,, DIA YANG DAPAT ,, tu adalah kata2 apabila sampai kat situ ......
hahahahhahahahhaha ......
disebab kan aku dengan kawan2 aku tu dah biasa lepak kat tasik layang2 tu ,, so ,, kami memang dah tau kat mana ada parking kosong ......
nak tau kat mana ,, kami parking kat depan HOSPITAL WAQAF ,, PASIR GUDANG ,, memang ada kosong kat situ je lah .......
teror tak kami cari tempat parking kereta ......
hahahhahahha ,, bajet je lah aku ni !
(padahal ,, time tu memang rezeki pon !! hihiihhiihiii ..... )
dekat area masjid memang full gila wa cakap lu beb !!
tak payah nak gaduh2 cari parking ,, ada polis yang jaga lah wahai makcik dan pakcik sekalian .......
insyaallah ,, polis tu akan bantu untuk mendapatkan parking ......
ccceeeehhh ,, beriye ni !! hahhahahhahhaaa .....
(ish ,, asyik gelak je !!)
lebih baik gelak daripada golek2 ,, kang dah jadi macam ayam golek pulak kan ......
okay ,, melalut kejap !! ~ peace !! ~
gambar masa kami kat festival tu tak adalah ,, sebab ,, kawan aku lupa bawa kamera ......
tapi ,, kami just snap2 picture pakai handphone je .....
itu pon tak sempat masukkan lagi ......
tak tau lah terang atau tak ,, gambarnya ada pada kawan aku .....
nanti aku masukkan lah ye .....
amik gambar dalam gelap , tak tau lah nampak atau tak ......
hihiihihiihihiiii ,, nasib lah .....
tapi ,, seronok woooo !!
untung yang duduk kat sekitar johor ni !!
memang BEST ,, TERBAIK !!
macam2 gelagat kita dapat tengok kat festival tu ......
terutamanya seperti AWAN NANO ,, ramai yang akan perasan dengan budak2 yang pakai rambut seperti awan nano tu .......
maklum lah ,, hafiz kan baru menang AJL masa tu ,, so ,, sambutan hangat daripada awan nano sampai terbawa2 ke festival tu .......
okay lah ,, bagi yang tak dapat pergi kat festival tu ,, dont sad okay .....
next year ,, ada lagi .....
insyaallah .... 
ceria2 selalu ,, jangan sedih2 ....... 

new FEVERET !! ♥ ♥

eyka | 5:52 PM | 2Comments |


excited ni nak cerita kat korang .....
hari tu ,, aku teman kawan aku pergi servis kereta kat PERODUA ,, kitaorang datang punya lah cepat ,, tapi ,, kene tunggu sampai tengah hari sebab ramai sangat orang yang nak servis kereta .....
sebenarnya bukan itu yang aku nak cerita kan ,, hahahahhaaa .... )
disebabkan kene tunggu lama ,, kami pon pergi tinjau2 kereta kat situ .....
aku terpikat dengan MYVI EXTREME yang baru tu ........
aku memang dah lama minat myvi ,, tapi ,, yang ni kan kereta keluaran baru ,, so ,, time keluar tu ,, tak ada lah minat sangat ,, sebab ,, tak tengok depan mata lagi ......
tapi ,, bila dah tengok ,, wa cakap lu beb ,, memang terpegun sangat2 ......
myvi tu just ada tiga colour je ,, hitam ,, putih dan kuning .......
kuning tu lawa jugak tau !!
walaupun warna nye agak MANTUL sedikit ,,, tapi ,, seriously ,, memang cantik dan elegant ......
cccceeeeehhhh ,, ayat tak boleh blaaa aku taip ...... hahahhahhahaa .......



( so ,, amacam ,, cantik kan ???? )

aku tak sempat nak tanya kat orang tu berapa ribu kereta ni ......
huhuhuuuuu ,, sedih kejap ......
kalau ada sesiapa yang tau harganya berapa ribu ,, bagitau lah ye .......
TERIMA KASIH ,, SAYANG AWAK !!!!
eyka | 10:36 PM | 2Comments |


2/2/2012 bersamaan dengan hari KHAMIS ,, tepat jam 8.55mlm ,, aku dapat anak buah baru wooo yang ke 14 .....
ramai tak ,, ramai tak ?? hahahahhahaaa ......
tapi ,, yang ramai nye hero2 ....
yang puteri2 ,, ada 4orang je ,, kesian sugguh .....
dah rezeki kan ,, nak buat macam mana ,, ALHAMDULILLAH ......

(MOHAMMAD NORZARIF ZAFRI ..... )

cute macam aku tak ??
hihihhhihihii ,, perasan kejap !!
baru je berapa minggu dilahirkan ,, dah pandai senyum tu .....
macam tau2 je ada orang nak amik gambar dia ....
hahahahhaahaaa ......
kenapa ?? korang tak percaya lah tu !!


(alololo ,, cute nye zafri ,, ha ,, gambar2 di atas ni buktinya ye !! hihiihiihihihiii ..... )

SEDIH tengok anak buah !! :'(

eyka | 6:54 PM | 1Comments |

huhuhuuhuuuuhhhuuu ,, sedih nya lah bila teringat kat anak buah ......
walaupon tengah sedih ,, aku tetap update blog simple aku ni .......
(air mata mengalir ... )
petang tadi jam 4.30 ,, anak buah aku bertolak balik KL ,, dia seboleh-bolehnya nak aku ikut sekali ....
aku tak boleh ikut ,, sebab ayah aku tak sihat lagi .....
aku pon sepatut nya memang kene balik KL ,, nak kerja .....
tapi ,, tak boleh balik lagi ,, aku kene tunggu ayah aku betul2 sihat ,, baru aku balik KL ......
dan mulakan kerja seperti biasa ......
anak buah aku tu memang rapat dengan aku .....
masa dia nak balik tadi ,, menangis2 dia suruh aku ikut .....
tu yang aku ikut menangis sekali ..... :'(
dia tak nak balik KL ,, dia nak duduk kat JOHOR dengan aku ....
tapi ,, dia mana boleh duduk sini ,, dia sekolah ,, lagipon ,, dia masih kecik lagi ,, mana boleh berpisah dengan mama and papa dia .....

(ni lah budak nya ,, eh,, bukan yang baju hitam ,, tu aku ,, hihiiihhii .... yang baju merah lelaki tu lah anak buah aku ..... )

budak ni sampai tak nak sekolah sebab aku tak balik sana .....
dia siap cakap lagi ,, "kalau cik ika tak balik KL ,, acap tak nak sekolah .... "
"kalau cik ika balik KL ,, nanti acap pergi sekolah .... "
acap menangis2 ..... :'( 
wwwaahh !! itu satu ugutan wooo !!
bukan main lagi budak 5tahun ni .....
kecik2 lagi dah pandai main ugut2 .....
tapi ,, aku tetap tak boleh balik ,, aku pujuk dia elok2 baru dia nak balik .....
kesian sangat kat dia ......
huhuhuuhuhuuu ,, sedih nya !!

(mohammad adam asyraf ,, 5years old ... do not cry again okay .... acik janji akan balik KL nanti .... )

time to DANGA BAY !!

eyka | 3:54 PM | 0Comments |




hello everyone !!
lepas magrib semalam ,, aku pergi DANGA BAY .....
aku keluar dengan family okay ,, not with boyfriend !!
saje je lah jalan2 ....
pergi kat funfair ,, habis kan duit ...... hehehe ....
(jadi kanak2 ribena kejap !!)




ramai nya lah orang kan .....
memei lah ramai ,, nama pon DANGA BAY ,, sengal lah aku ni !!
eeeeerrrrrrrkkkkk !! (-_-")
tak sangka pulak ,, malam tu ada bunga api ,, wwaaahhhh !!
excited ni nak tengok .....
tengah main2 kat funfair tu ,, tiba2 ada bunyi dentuman kat situ ,, PPOONGG !! PPPOONNGG !!!
(macam tu ke bunyi nye ?? hentam je lah !! hahahaha .... )
fffuuuyyyyooooo ,, bunga api banyak lah siot !!!
cantik pulak tu ,, teruja aku .....
bukan nya tak pernah tengok bunga api tu .....
pernah tengok banyak kali ,, tapi ,, malam tu jadi BATAK kejap .....
maklum lah ,, nama pon jadi kanak2 kan ......
hahahhahhaaa ,, anak2 buah aku pon ada yang takut ,, ada yang sukanya bukan main lagi ......
biasa lah ,, budak2 kan ,, terkejutlah tiba2 ada bunyi meletup2 pulak .....
aku sendiri pon mula2 terkejut ......
hhahahahahhahhahaaa .....
tapi ,, aku cover tau aku punya terkejut tu !!
(cceehhh !! poyo je !! )


(sorry ye kawan ,, gambar tak berapa nak clear sangat ,, maklum lah ,, phone aku murah tak macam phone korang ..... huhuhuuu ,, sedih ..... )

setelah lama sangat nak tunggu bunga api tu habis ,, kami pon beredar dari tempat permainan tu ,, dan pergi ke tempat lain pula ,, bila pergi je ke tempat yang lain ,, bunga api pon habis .....
habis je bunga api tu ,, tiba2 ,, ada pulak bunyi gendang ,, DING ,, DING ,, DING ,, belakang nya tu ada orang buat tarian naga .......
ppeerrgghhh !! wa cakap lu kan beb ,, memang meriah lah seyh !!!
serius giler ,, aku betul2 terkejut ,, tak sangka pulak ,, kat danga tu ada function .....
bukan nya terkejut sebab tak pernah nampak naga ,, but ,, i was suprised because the drums sound very2 strong !!
mana tak nya tup2 je ada bunyi drum tu ,, TERKEJUT aku wooo !!
jam 12mlm ,, kami pergi makan2 ,, round2 kat danga ....
lepas dah round satu danga bay tu ,, kami bergerak pulang ke rumah .....
ffuuhh !! penat nya lah kan .....
anak buah aku masing2 tidur ......
okay lah ,, sampai kat sini je yang aku nak cerita kan .....
assalamualaikum ..... :)

DID YOU KNOW ?? #FAKTA YANG MENAKJUBKAN !!

eyka | 6:14 PM | 0Comments |

  1. Lidah adalah otot yang terkuat dalam badan kita ...
  2. Jantung akan berhenti selama 1mili-saat ketika kita bersin ..... 
  3. Darah dapat dipam sejauh 30 kaki oleh jantung manusia .....
  4. HANDPHONE yang dipakai selama 1jam dapat menstimulasikan perkembangan bakteria dalam telinga sebanyak 700kali ganda .......
  5. WANITA kurang tersedu berbanding lelaki .... WANITA juga berkelip 2kali ganda lebih daripada lelaki ......
  6. Bulu hidung akan memanjang sehingga 2meter jika dibiarkan sehingga anda tua .....
  7. 25000 gelen air liur dikeluarkan oleh tubuh manusia sepanjang hayatnya .....
  8. Kebanyakan orang akan ketawa sebanyak 13kali sehari ......
  9. Masa yang diperlukan oleh manusia untuk melelapkan mata ketika mula tidur adalah 7minit secara purata .....
  10. Mulut paling kotor (bakteria) adalah mulut kucing dan tempat kedua adalah manusia .....
  11. Setiap manusia pasti tidak akan dapat menjilat sikunya sendiri kecuali yang mempunyai kelebihan istimewa ..... 
p/s : maklumat diatas itu adalah fakta okay ,, ini bukan sengaja direka2 ..... aku dapat fakta ni daripada sumber yang boleh dipercayai ....... ccceehhhh ,, poyo je .... hahahaha ........ THANKS sebab sudi baca fakta2 menarik tu ..... LOVE YOU lah ...... hehehehehheee ....... :D

DID YOU KNOW ?? #PETAI OH PETAI

eyka | 8:31 PM | 0Comments |


hye readers2 ,, bloggers2 ,, akak2 ,, abang2 ,, adik2 dan semuanya lah .... 
i'm back !! setelah beberapa hari ubahsuai blog ni ,, aku kembali dengan pelbagai cerita yang aku nak share sikit korang ......
apa entry aku kali ni ye ??
yup ,, thats right ,, entry aku kali ni nak kongsi kan kat korang semua serba sedikit tentang khasiat PETAI .........
ye sayang ,, PETAI yang busuk tu ,, bila bercakap memang tak tahan lah kan bau nya tu ....
hahahahhahahahhaaa ......
masih ada lagi yang tak tau petai tu macam mana ??
aduyai !!

ini lah PETAI .... gambar kat atas ni ,, petai yang dah di kupas ,, just tinggal isi dalam nya je ......

yang di atas ni lah petai yang masih belum di kupas lagi ..... dan bila dah kupas ,, buang kulitnya ,, jadi lah seperti gambar first tadi ......

pokok PETAI merupakan spesies pokok yang tingginya sekitar 30meter ,, dan banyak tumbuh di kawasan hutan MALAYSIA ,, THAILAND dan INDONESIA ......
buah PETAI mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain ......
selain itu ,, buah PETAI mengandungi KALSIUM ,, FOSFORUS ,, ZAT BESI serta kaya dengan vitamin A ,, B1 ,, B2 dan C .......
vitamin C ,, boleh menjadikan anda awet muda tau !!
yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya ......
jadi ,, jika memilih petai di pasar tu ,, pilihlah yang bijinya nampak besar dan segar ......
  • apabila memakan biji petai tersebut ,, ia nya dapat merawat masalah hati ,, bengkak buah pinggang ,, kencing manis ..... juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus ,, lalu keluar bersama najis ....
  • korang jangan terkejut pula ya ,, petai ni juga bagus untuk minda tau .... 200 pelajar di TWICKENHAM (MIDDLESEX) tertolong dengan mudah melalui ujian pada tahun ini kerana ,, mamakan petai pada waktu sarapan ,, waktu rehat dan makan tengah hari .... Penyelidikan telah membuktikan bahawa buah petai dengan kalium tinggi dapat membantu pembelajaran dengan membantu pelajar semakin waspada ......
  • PETAI ini juga ,, dapat mebantu orang2 yang ingin berhenti merokok ..... VITAMIN B6 dan B12 yang dikandungnya ,, bersama dengan kalium dan magnesium ,, membantu tubuh cepat sembuh dari kesan penamatan NIKOTIN .....
  • kandungan serat yang tinggi ,, petai akan mempermudah menormalkan kembali aksi pencernaan ,, membantu mengatasi permasalahan sembelit tanpa perlu kembali ke laksativ ..
  • Salah satu cara paling cepat untuk menyembuhkan "penyakit" mabuk adalah milkshake petai ,, yang ditambah dengan madu ,, Petai akan membantu menenangkan perut dan dengan bantuan madu akan meningkatkan kadar gula darah yang jatuh ,, sedangkan susu akan menenangkan dan kembali memperbaiki kadar cairan dalam tubuh. Selain tentu saja kerana baunya yang membangunkan dari mabuk.....
  • Sebelum anda meraih krim gigitan nyamuk ,, cuba untuk menggosok kawasan yang terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai ,, banyak orang berjaya mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini .....
  • bagi yang ada masalah kegemukan tu pula ,, boleh lah baca bahagian ni ...... Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati bahawa tekanan pada saat kerja menyebabkan orang sering meraih makanan yang menenangkan seperti coklat dan kerepek .... Dengan melihat kepada 5000 pesakit di rumah sakit ,, penyelidik mendapati bahawa kebanyakan orang menjadi gemuk kerana tekanan kerja yang tinggi ,, laporan menyimpulkan bahawa ,, untuk mengelakkan nafsu memakan makanan keranapanik ,, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan tinggi ,, karbohidrat setiap dua jam untuk mengekalkan kadar yang tetap ....
  • Kalium adalah mineral penting ,, yang membantu untuk menormalkan detak jantung ,, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh .... Ketika kita stress ,, kecepatan metabolisme kita akan meningkat ,, sehingga akan mengurangkan kadar kalium dalam tubuh .... Hal ini dapat diseimbangkan lagi dengan bantuan makan petai yang tinggi kalium ..... 

PENGUBAHSUAIAN BLOG

eyka | 4:36 PM | 0Comments |


SORRY BLOGGERS ,, BLOG NI SEDANG DIUBAHSUAI ....