♥.- VESPA and ME -.♥ ♥.- VESPA and ME -.♥: Jom Menabung !! #Part 1

Jom Menabung !! #Part 1

eyka | 1:57 PM | 2Comments |


Seperti yang korang tau ,, menabung tu kan bagus .....
Kalau menabung ,,sekurang-kurangnya ,, di masa akan datang ,, kalau kita tak cukup duit poket ,, kita bolehlah tukar duit tu kat bank .......
Tak susah pun menabung ni ,, senang sangat ...
Misal kata ,, kita yang kerja ni ,, waktu rehat keluar Rm10-Rm20 untuk beli makanan ,, so ,, balance nya tu ,, kita bolehlah masuk tabung .......
Macam untuk adik-adik yang sekolah lagi tu ,, lagi senang sangat nak simpan duit dalam tabung sebab apa akak cakap senang ,, sebab ,, adik-adik akan dapat duit dari mak ayah tiap2 hari .....
So ,, tak salahkan kalau ada balance ,, simpan kat tabung .....
Tak kisahlah 10sen ke 20sen ke 50sen ke ,, yang penting kita simpan .....
Bak kata pepatah "SIKIT-SIKIT ,, LAMA-LAMA JADI BUKIT".....

Aku start menabung dari sekolah menengah ,, form1 lagi ,, dah start menabung ,, kalau nak menabung masa sekolah rendah ,, memang taklah sebab aku ni BOROS !! hhhaaaa ,, satu pengakuan tu ,, untunglah korang ,, dapat tau yang aku ni seorang pemboros ....
Orang lain tak tau pun ,, tapi ,, korang kan FOLLOWER aku yang paling setia ,, aku bagitaulah ,, hahahha ....
Eerrkkkk ,, confident je aku ni ,, yang aku ada pengikut setia ..... (_ _")

Ayah aku selalu cakap dengan aku ,, "dik ,, kalau ada duit lebih tu simpanlah ,, jangan buat beli benda-benda yang tak berfaedah ,, nanti satu hari bila tak ada duit , kau boleh pakai duit tabung tu .... tak perlu lah sampai nak pinjam kat orang dan sebagainya ....."
Aku anak last ,, so orang yang dalam rumah ni panggil aku ADIK or ika ... hihihihhihihiii .....
Sejak daripada ayah aku cakap macam tu ,, aku pun asal balik sekolah je ,, duit balance masuk dalam tabung ,, dari hasil duit tabung tu ,, form2 ,, aku dah mula beli HANDPHONE sendiri ....
ALHAMDULILLAH ,, tu semua berkat menabung ....
Nak tau handphone apa yang aku pakai dulu ??


ni lah handphone  first aku ..... NOKIA 11110i .... gambar ni aku rembat dari google ....


Sayang sangat kat handphone ni ......
Tapi entah mana pergi handphone ni entah ....
Hahahahhahah !!
Lepas je pakai handphone ni selama 1tahun lebih ,, aku tukar handphone lain .....



ni pula ,, handphone aku yang kedua ..... NOKIA 2600classic ....... gambar ni aku rembat dari google ....

Handphone aku yang ni ,, kena curi sebenarnya .....
Lepastu ,, orang tu dah jual ,, aku kenal orang yang curi tu ,, nak buat report pun tak guna ,, sebab benda dia dah jualkan ....
Tak apa lah ,, ALLAH saja yang boleh bagi balasan atas perbuatan dia tu ......
Time aku pakai handphone ni ,, abang aku ada bagi handphone lain ,, so ,, aku simpan handphone ni baik punya ,, last-last hilang entah ke mana ,, rupa-rupanya ,, ada orang rembat ,, SADIS wwwoooooo !!

Okay ,, dan handphone aku yang last sekali ialah NOKIA 7230 ....
Aku pakai handphone ni time aku dapat gaji first sekali ....
Time tu lepas SPM ,, carilah kerja ,, and aku kerja kat kedai kasut ,, dapat je gaji first ,, beli handphone baru and bg mak ayah ....

handphone ni dah tiga tahun ,, tapi ,, alhamdulillah ,, aku jaga elok2 ,, die still nampak baru lagi ...... just ada calar2 sikit tu normal lah ..... gambar ni aku tak rembat dari google ye , ni gambar sendiri .... hihihiii .... 

Handphone yang aku tunjukkan tu ,, semuanya hasil dari duit aku menabung dan duit aku kerja ....
Aku bukan nye tak berminat handphome yang ada pada zaman sekarang ni ,, contoh BLACKBERRY ,, iPHONE ,, SAMSUNG GALAXY .... 
Zaman sekarang ni handphone terlalu canggih ,, dan akan mudah cepat rosak ...
Aku pakai handphone sekadar boleh buat calling ,, message ,, snap pic dah lah ....
Tapi ,, sekarang aku tengah survey handphone baru ...... insyaallah .... 
And handphone yang aku pakai sekarang ni ,, aku nak bagi mak aku simpan ....
Takut nanti hilang lah apa lah .... hihihhiihihii ....

NOTA JARI : jom menabung ,, insyaallah dengan tabiat kita suka menabung ,, kita akan dapat apa yang kita nak dengan hasil menabung kita sendiri .... 

2 comments:

Saya Disini said...

bnyk dh koleksi hp awk

eyka said...

@Saya Disini alhamdulillah ... awk pulak mcm mane ?? jom menabung .. :)