♥.- VESPA and ME -.♥ ♥.- VESPA and ME -.♥: Tips Mengelakkan Profile/Blog Anda Di HACK !!

Tips Mengelakkan Profile/Blog Anda Di HACK !!

eyka | 9:20 PM | 5Comments |



hhhooollllaaa ,, selamat petang semua ......
petang ke ,, dah senja kot .... hahahha .... ade aku kisah ....
janji aku update ..... rindu kot kat BLOG ni ......
dah lama tak update ,, yang before2 ni update pun just on sekejap2 je ....
aku busy sikit lah ..... aku tolong orang edit blog dia .....
alhamdulillah ,, semuanya dah okay ,, tapi ,, tak tahu lah mengikut citarasa dia or tak ....

okay ,, petang ni ,, hari ni ,, sekarang ni ......
aku nak share dengan korang tips2 mengelakkan FACEBOOK ,TWITTER,BLOG,TUMBLR or whatever laman sosial yang korang ada .......
kenapa aku nak share tips2 ni kat korang ,, sebab ,, sekarang ni ,, dah ramai orang yang kene HACK dengan orang yang tak bertauliah ni ......
kecoh sana sini cerita pasal si HACKERS ni .... 
FACEBOOK aku sendiri pun dah pernah kene HACK sebenarnya ..... huhuuhhuu .... sadis !! :'(
I HATE YOU HACKERS !!!

TIPS-TIPS :

1. Guna password yang kuat .
Korang perlu buat password yang ada gabungan seperti ,, abcd1234 or special character macam ni (*%#!$) ........ sebab ,, mengikut maklumat ,, HACKERS akan mengalami kesulitan untuk mengesan password korang dan kerana itu juga HACKERS susah atau lambat untuk mengesan password korang yang agak sulit itu ......  
CONTOH gabungan password : vespaGIRL1992!

2. Kerap tukar password .
Melalui kaedah keylogger ,, HACKERS boleh mengesan huruf and nombor yang anda selalu gunakan ..... tak mustahil jika anda selalu tersalah password setiap kali login ,, padahal profile anda dah kene HACK ........ HACKERS yang menggunakan kaedah keylogger senang nak HACK kalau anda guna password yang sama untuk jangkamasa yang agak lama ...... so , paling afdhal sekali ,, korang tukar lah password korang tu seminggu sekali ke dua minggu sekali ke ..... yang pasti kerap lah okay .....

3. Elakkan berkongsi profile .
Dah jadi kebiasaan pada sesetengah orang untuk share profile dengan kawan2 rapat .... tak salah kalau nak share password and email dengan seseorang tu ..... tapi ,, korang kene ingat ,, bahawa perkara inilah yang membahayakan korang tau ..... korang memang jaga baik punya profile korang tu ,, tapi ,, kawan2 korang tu ,, kemungkinan mereka tidak boleh jaga password & email korang dengan baik ......  kalau anda seorang yang jaga profile anda tu ,, maka ,, lebih selamatlah profile anda tu sebab hanya anda seorang sahaja yang tau ..... 

4. Backup Template Blog 
Untuk pengguna blogspot ,, korang boleh download full template korang untuk backup dan juga kod HTML  bagi templates korang ..... Apabila HACKERS ni hack blog korang ,, diaorang akan ubah segala templates korang tu dan ini bermakna widget-widget yang ada dalam blog korang tu akan hilang .... bila korang open balik blog korang tu ,, KOSONG je ..... thats mean ,, dah kene HACK lah tu ..... better ,, korang copy HTML CODE ,, TICK di EXPANDED WIDGET ,, lepastu copy semua HTML CODE tadi tu dan SAVE kat dalam NOTEPAD korang ..... aku ulang lagi sekali ,, jangan lupa SAVE !! 

5. Jangan Dedahkan Password Anda 
korang nye password tu kene lah jaga dengan elok-elok ..... jangan suka suki je bagi kat orang ,, kalau korang dah dedahkan password korang kat seseorang ,, better korang cepat2 lah tukar password tu ....

NOTA JARI : BEWARE GUYS !! Hopefully you all take this note .... and share with all your friends ....

credit to : Tinta Penaku 


5 comments:

Nurmujahidah Ismail said...

tq awak,, nak copy la template blog ni :D

eyka said...

@Nurmujahidah Ismail ok ... share lah article ni dengan kawan2 ok ... :)

elyna mirsada said...

tips yg bergna ni,btw xde kje len si hacker ni nk wt..

eyka said...

@elyna mirsadamost welcome .... entah lah kan ,, diaorang ni saje nk tunjuk hebat sebenarnye ....

Anonymous said...

how's life ? thisismylife-eyka.blogspot.com owner found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer most cost effective backlinks service Take care. Jason