♥.- VESPA and ME -.♥ ♥.- VESPA and ME -.♥: FAKTA YANG PERLU ANDA TAHU MENGENAI HAIWAN

FAKTA YANG PERLU ANDA TAHU MENGENAI HAIWAN

eyka | 6:43 PM | 2Comments |
  1. Sotong raksasa mempunyai mata yang terbesar diantara semua binatang..
  2. Jika anda letak ikan emas di bilik gelap, ianya akan kelihatan berwarna putih..
  3. Siput boleh tidur sehingga 3 tahun
  4. Kebanyakan ayam jantan berkelip sebelah mata saja pada satu satu masa
  5. Seekor kuda mempunyai lebih 18 tulang dari seorang manusia
  6. Tikus tak boleh muntah. Sebab itu racun tikus amat berkesan membunuhnya
  7. Gajah adalah satu-satunya mamalia yang tidak boleh melompat
  8. Beruang dewasa boleh berlari sepantas kuda
  9. Rama-rama terbesar di dunia ialah Queen Alexandra Birdwing di Papua New Guniea, sayapnya lebih kurang 11 inci.
  10. Deria rasa rama-rama di kakinya
  11. Mamalia terkecil di dunia adalah sejenis spesis kelawar di Thailand yang beratnya hanya seberat duit syiling 1 sen
  12. Lipas boleh hidup selama sembilan hari tanpa kepala sebelum ia mati kelaparan
  13. Tapak Sulaiman tak ada otak
  14. Penguin adalah satu-satunya burung yang boleh berenang tapi tak boleh terbang
  15. Burung hantu adalah satu-satunya burung yang boleh lihat warna biru
  16. Ngauman singa boleh didengar sehingga jarak 5 batu
  17. Kanggaru dan burung emu tak boleh berjalan ke belakang
  18. Ikan Paus Biru adalah binatang terbesar di dunia, panjangnya 100 kaki dan seberat 150 tan. Dinasour terbesar di dunia hanya seberat 110 tan
Credit to : Cik Yaya

2 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

eh eh, bestnyaa entry ni.. new info for me.. ena ni memang minat dengan binatang.. balik rumah Animal Planet lah jadi Channel kegemaran ena....

Ena tak dapat bygkan kalau gajah melompat... huuuuuu

eyka said...

@✿AINAA ROSEBERRY✿ HAHAA!Kat rumah dah macam Animal Planet,tak payahlah tengok saluran Astro Animal Planet tu..Hihihii..Eyka pun tak dapat nak bayangkan GAJAH melompat..HAHAHAH!